UPALMERE! vroeg Stijn Sprenkels van Wonderbit iets te vertellen over deelname aan Het Business Innovation Program Food. Met het project Social Farmer, wat inmiddels een nieuwe startup is, neemt het deel aan dit programma om lokale voedselketens te verbeteren.
Tegenwoordig maken veel mensen zich zorgen over de manier waarop ons voedselsysteem is georganiseerd. Het feit dat groenten die in Flevoland worden geteeld naar het buitenland worden geëxporteerd, terwijl we groenten uit het buitenland importeren, zit veel mensen dwars. Stijn Sprenkels van softwarebedrijf WonderBit sprak met Jan-Albert Blaauw en Astrid Furlan, bestuursleden van Coöperatie Stadslandbouw Oosterwold, over hun ideale korte voedselketen. Hun doel was om een divers aanbod van lokaal geteelde groenten te realiseren en deze producten te leveren aan lokale horeca en verkooppunten via een online platform. De expertises van Astrid, Jan-Albert en Stijn bleken al snel zo goed op elkaar aan te sluiten dat ze besloten er serieus werk van te maken. Dit leidde tot de oprichting van de startup genaamd "Social Farmer".
Het was echter niet eenvoudig om alle aspecten van deze korte voedselketen aan elkaar te koppelen en een rendabel businessmodel te ontwikkelen. Gelukkig kwam er op het juiste moment een oproep van UPALMERE! op LinkedIn om deel te nemen aan het Business Innovation Program Food (BIPF). Na een voorselectie werd Social Farmer geselecteerd om deel te nemen aan dit 10 weken durende workshopprogramma, waarin de ideeën worden onderworpen aan kritische vragen van diverse experts uit de voedingsindustrie. Het projectteam krijgt binnen 10 modules antwoorden op belangrijke vragen die de basis zullen vormen voor een gezonde businesscase.
BIPF helpt Social Farmer bij het maken van keuzes en het focussen op de stappen die nodig zijn om hun droom te verwezenlijken: een impactvolle bijdrage leveren aan de voedseltransitie.
In een volgende nieuwsbrief houden we jullie op de hoogte van verdere ontwikkeling rondom de startup Social Farmer en het Business Innovation Program Food. Ben je benieuwd naar de mensen achter Social Farmer, neem dan gerust contact op met Stijn Sprenkels via stijn@socialfarmer.nl.
Ben je geïnspireerd geraakt, en wil je misschien zelf aan een startup programma deelnemen? Hou dan de programma’s in de gaten!