De toekomst van Gen Z in Almeerse innovatie ecosystemen

Terugblik bijeenkomst Gen Z & innovatie-ecosystemen op 22 oktober

UPALMERE!, het actieprogramma van de Gemeente Almere, richt zich op het versterken van groei- en innovatiekansen voor tech-gedreven start-ups, scale-ups en innovatieve mkb-bedrijven in Almere. Deze ondernemingen spelen een belangrijke sleutelrol in het regionale innovatie-ecosysteem door nieuwe technologieën te ontwikkelen en markten te verstoren. Ze dragen bij aan economische groei, creëren werkgelegenheid en versterken Almere als innovatiehub.

Voor startups en scale-ups is toegang tot talent een belangrijke voorwaarde voor groei en succes. De “war on talent” is gezien de dynamiek op de arbeidsmarkt al een poosje gaande. Er is een transformatie op de arbeidsmarkt gaande die zich de komende jaren verder zal ontwikkelen, mede door Gen Z. Deze generatie brengt niet alleen een unieke set vaardigheden mee, maar ook een opmerkelijk digitaal vaardigheidsniveau dat hen toekomstbestendig maakt. De invloed van Gen Z zal de komende jaren groter worden op de werkvloer en in de mix van alle generaties is het interessant om hierbij stil te staan.

Kenmerken van Gen Z op de werkvloer

Tijdens de bijeenkomst gaf Linda Frietman, oprichter en CEO van IamProgreZ, een inspirerende presentatie over de kenmerken van Gen Z in de werkomgeving en hun bijdrage aan innovatie-ecosystemen. Volgens Frietman zijn er duidelijke trends die aangeven hoe deze generatie het werken benadert, denk aan een gezonde werk-privébalans, behoefte aan flexibiliteit en het no profit no impact principe. Daarnaast is Gen Z sterk in technologie, wat hen uitermate geschikt maakt voor de digitale transformaties die veel bedrijven doormaken. Deze generatie omarmt technologische innovaties en helpt bedrijven future-proof te blijven.

Het creëren van een brug tussen Gen Z en oudere generaties kan bijdragen aan een inclusieve werkcultuur waarin innovatie floreert. Hoewel elke generatie zijn eigen voorkeuren en werkwijzen heeft, kan het delen van kennis en ervaring leiden tot betere samenwerking en creativiteit.

Gen Z en voeding

In de loop van de bijeenkomst nam Rabia Kribbe, eigenaar van Deli Nomads, ons mee in de eetgewoonten van Gen Z die afwijken van eerdere generaties. "Snackification" – de voorkeur voor gemakkelijke, snelle maaltijden – past bij hun drukke levensstijl. Tegelijkertijd hechten ze veel waarde aan kwaliteit en duurzaamheid, en kiezen ze bewust voor biologische en milieuvriendelijke producten. Dit weerspiegelt hun bredere streven naar een duurzamere wereld.

De bijeenkomst maakte duidelijk dat Gen Z een belangrijke rol speelt in het innovatie-ecosysteem. Hun digitale vaardigheden, flexibele werkstijl en focus op no profit no impact principe maken hen tot een waardevolle bron van talent voor bedrijven die willen groeien en innoveren. Bedrijven in Almere doen er goed aan om deze generatie te omarmen en hun werkcultuur hierop aan te passen om zo de toekomstige innovatiekracht van de regio te versterken.

Auteur: Xander Bakker

Terug naar top