Hoe ziet onze leefomgeving er in de toekomst uit? Wat voor rol speelt digitalisering en technologieën zoals 5G, AI en AR/VR hierin? Die vraag staat centraal bij The Green Innovation Hub (GIH), een platform waar publieke en private partijen samenwerken aan belangrijke thema’s zoals de energietransitie, circulaire economie, stedelijke vernieuwing en duurzaamheid. The Green Innovation Hub is in maart 2023 officieel van start gegaan. Het is een initiatief van gemeente Almere, Vodafone Ziggo en de provincie Flevoland. “Ons doel is dat meer tech en high-tech bedrijven zich in Almere vestigen. Dat studenten er na hun opleiding blijven wonen en werken. Dat de stad een technische universiteit krijgt en dat Almere verandert in één grote hotspot voor innovatief tech-talent”, aldus kwartiermaker Danny Frietman (gemeente Almere) van de Green Innovation Hub.

Grote ambities, heldere koers

Danny Frietman: “We streven ernaar om Almere op de kaart te zetten als tech stad van de toekomst. Tegelijkertijd versterken we het vestigingsklimaat door partijen uit de publieke en private sector te enthousiasmeren om samen aan innovatieve, digitale oplossingen te werken. Om dit vorm te geven hebben we drie programmalijnen ontwikkeld: de eerste is gericht op het ontwikkelen van een community, de tweede is ons partnerprogramma en tenslotte hebben we de open innovatie locaties met als centrale hotspot de meest innovatieve woonwijk van Nederland, Hortus Almere. Via deze programma’s helpen we organisaties om innovatieve digitale oplossingen voor stedelijke ontwikkeling te ontwikkelen, in de markt te zetten en op te schalen”.

Het CityLab: creativiteit en samenwerking 

De Green Innovation Hub is een inspirerende ontmoetingsplek waar bestuurders, ondernemers en studenten elkaar ontmoeten en samen werken aan digitale en innovatieve oplossingen voor een duurzame leefomgeving. De GIH is gevestigd op de negende verdieping van het Floor gebouw en kijkt uit op het Weerwater, waar de nieuwe stadswijk Hortus moet komen. Eén blik uit het raam en je snapt meteen waarom Almere de ideale plek is om een initiatief als de Green Innovation Hub op te zetten. René Visser van VodafoneZiggo: “Almere is een van de weinige steden waar nog ruimte is om compleet nieuwe woonwijken te bouwen. Dat geeft ons samen met partners zoals scale-ups, start-ups en grotere bedrijven een unieke kans om die wijken meteen te voorzien van de nieuwste digitale toepassingen en zo echt een duurzame, digitaal-gedreven en innovatieve wijk te creëren. Alles wat we hier ontwikkelen, kan meteen in de praktijk worden toegepast. Het draagt direct bij aan een prettige en unieke manier van wonen en werken." 

Innovatie in actie

Een bezoek aan de Green Innovation Hub maakt innovatie heel tastbaar en concreet. Zo komt tijdens ons gesprek een groepje jongeren de ruimte binnen om zich in een van de zithoeken te installeren. Danny: “Dit zijn scholieren van het Windesheim hiernaast. Zij zijn bezig zijn met het ontwikkelen van een digital human, een levensechte avatar met Artificial Intelligence. Ze komen hier regelmatig om samen te werken aan hun ideeën”.  

Hij wijst op een houten huis in het CityLab dat verderop in de ruimte staat: “Dat is een prototype van een duurzaam huis dat we hebben laten maken van een ontwerp in Minecraft. Wist je dat grijze daken in de zomer tot wel 80° opwarmen? Het huis vangt het regenwater op in een bassin en het vervolgens door het huis te laten circuleren om het in de zomer af te koelen met een gemiddelde van 25 graden en in de winter te isoleren. Het complete huis is voorzien van sensoren. De data uit deze sensoren land op een open-data-systeem en die verwerkt het tot zinvolle informatie”.

Een bruisende community  

Almere biedt volop ruimte aan technologische ontwikkeling en ondernemerschap. Met haar moderne infrastructuur en openheid voor digitale innovatie is Almere een ideale omgeving voor bedrijven, ondernemers en studenten om nieuwe ideeën te testen,te presenteren en op te schalen. De Green Innovation Hub speelt hier met haar community-programma handig op in door activiteiten te organiseren die niet alleen gevestigde bedrijven aantrekken, maar ook jong talent. René: “Met onze jaarlijkse contest geven we jonge start-ups en scale-ups de mogelijkheid om hun innovaties te presenteren aan een breed publiek. Ook houden we minecraft challenges voor studenten en scholieren. Een paar weken geleden kwam er nog een groep leerlingen van het Technasium met hun ouders langs om in onze Minecraft omgeving mee te bouwen aan de nieuwe stadswijk Hortus. Deze jonge versdenkers bouwen aan hun eigen huis van morgen, dat is fantastisch!”.  

Danny: “Wij werken samen met organisaties die een bijdrage aan onze doelstellingen kan leveren: van kleine, startende softwareleveranciers tot gevestigde high-tech organisaties. Om daadwerkelijke innovatie tot stand te brengen, is het ook belangrijk dat er meer interactie tussen het bedrijfsleven en het onderwijs komt. Dat stimuleren we bijvoorbeeld door studenten van het Windesheim of ROC Almere mee te laten werken aan echte bedrijfsuitdagingen".

Aan talent geen gebrek

Om alle ideeën uit te werken en naar de markt te brengen, is veel talent en inzet nodig. Dat lijkt in Almere geen probleem te zijn. Danny: “De mogelijkheden om in Almere te experimenten met nieuwe, duurzame technologieën en die ook direct toe te passen in de stadsontwikkeling, spreekt enorm tot de verbeelding en daar willen talentvolle jongeren en bedrijven graag deel van uitmaken”.  

René Visser: “Vanuit de Green Innovation Hub vinden we het heel belangrijk om de kruisbestuiving tussen het bedrijfsleven en onderwijs te stimuleren. Dat doen we door studenten mee te laten werken aan echte bedrijfsuitdagingen. Vanaf komend jaar gaan we bedrijven ook uitnodigen om hier in het  gastcolleges te geven zodat ze rechtstreeks met studenten in gesprek kunnen gaan. Voor bedrijven is dat een goede kans om in contact te komen met jong talent dat met frisse blik meedenkt met hun organisatie”.

Partners in innovatie

Met een speciaal partnerprogramma krijgen bedrijven hulp om innovatieve digitale oplossingen te ontwikkelen, valideren, bouwen en op te schalen. Met hun vragen over financiering, huisvesting, HR of juridische zaken, kunnen ze terecht bij de vaste strategische partners van de Green Innovation Hub zoals UPAlmere!ICT Tribe, BTG en de regionale ontwikkelingsmaatschappij Horizon Flevoland. 

Het geeft jonge bedrijven de ruimte om zich te vestigen in Almere. René geeft enkele voorbeelden van bedrijven die afgelopen jaar zijn aangesloten:  

  • Viroteq, een jong bedrijf dat intelligente robotica ontwikkelt voor het duurzaam verwijderen van energiebatterijen 
  • COTIT een startup die een AI softwareplatform ontwikkelt dat zichzelf kan herprogrammeren 
  • Vennster, een scale-up die de Parta app heeft ontwikkeld om bewoners en andere betrokkenen mee te laten denken en beslissen over bepaalde vraagstukken die in een gemeente spelen.

Kom ook naar Almere

Almere is de jongste stad van Nederland en volop in ontwikkeling, wat het aantrekkelijk maakt voor startende ondernemers en innovatieve, duurzame bedrijven. De stad biedt een unieke mix van technologische vooruitgang en duurzame transitie, met een eigentijdse infrastructuur en gunstige ligging en potentiële testomgevingen. Almere bevordert groei en samenwerking, en biedt ondernemers de ruimte om te pionieren, innoveren en floreren. Almere geeft ondernemers de ruimte!
 

Lees de ondernemersverhalen »

Ook jouw ondernemersverhaal vertellen? Vertel het ons via info@onderneeminalmere.nl.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, interessante ontwikkelingen voor jou als (potentiële) ondernemer en te verwachten evenementen? Volg ons op LinkedIn of meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

 

Terug naar top