Almere zet sterk in op het stimuleren van economische groei en innovatie, zowel binnen de stad als in de regio. Een belangrijke strategische pijler hierbij is het stimuleren en faciliteren  van tech-gedreven bedrijven, met speciale aandacht voor maatschappelijke en transitie opgaven. Het actieprogramma UPALMERE! speelt hierin een cruciale rol en helpt Almeerse startups en scale-ups om zich te ontwikkelen en zo bij te dragen aan de toekomst van Almere. Het team van UPALMERE! is onderdeel van de afdeling Economische Ontwikkeling van de gemeente Almere en bestaat uit vier ervaren professionals, waarvan er twee – Constance Buyne en Debby Kruit – al vanaf het begin betrokken zijn. Jean-Paul Mau-Asam en Xander Bakker hebben zich later bij het team gevoegd.


Team UPALMERE! (v.l.n.r.) Debby Kruit, Jean-Paul Mau Asam, Constance Buyne & Xander Bakker

Achter de schermen van UPALMERE!

''We stimuleren, faciliteren, verbinden en inspireren vanuit het gemeentelijke actieprogramma”. Debby vult aan: "Wij zijn geen businesscoaches, maar wijzen tech-gedreven startups en scale-ups de weg op het gebied van financiering, bieden diverse platforms aan om te netwerken, storytelling, toegang tot talent of kennis. Voor onze doelgroep is het vaak lastig investeerders te vinden, omdat ze zonder bewezen businessmodel niet in aanmerking komen voor reguliere bankleningen. Daarom moeten ze alternatieve financieringsbronnen zoeken, zoals subsidies of angel investors. UPALMERE! adviseert hen hierin en vergroot hun kansen op groeikapitaal door samen te werken met partijen zoals Horizon Flevoland”.


Constance Buyne

Jong beleid

Constance: “De gemeente heeft het thema startups en scale-ups voor het eerst als strategisch speerpunt benoemd in de economische agenda van 2019-2023. Daar is UPALMERE! uit voortgekomen. We richten ons heel specifiek op startups en scale-ups in de ware zin van het woord: jonge, innovatieve, tech-gedreven bedrijven met een herhaalbaar en schaalbaar concept die zich focussen op snelle groei en nieuwe markten. In tegenstelling tot andere grote steden, had Almere tot vijf jaar geleden nog geen speciaal beleid voor dit soort bedrijven, terwijl ze wel heel belangrijk zijn voor economische groei, innovatiekracht en het versterken van het lokale ondernemersklimaat. Met UPALMERE! hebben we de laatste jaren een flinke inhaalslag gemaakt en al veel startups en scale-ups verder op weg  geholpen”.

“Het MKB is de motor van de economie, startups en scale-ups zijn de smeerolie. Wil je je economische systeem draaiend houden, dan heb je de innovatiekracht nodig van onder andere startups en scale-ups,” laat Constance weten.

Concrete initiatieven

Een van de initiatieven van UPALMERE! is het programma de Startup Hero Journey. Hierbij krijgt een groep van veelbelovende Almeerse bedrijven de kans een halfjaarprogramma te volgen dat bestaat uit een aantal workshops, masterclasses en pitchtrainingen. Hier leer je bijvoorbeeld hoe je effectief de markt kunt betreden en inzichten voor internationale groei. Aan het eind van het programma presenteren de bedrijven hun innovaties en kiest een vakkundige jury de winnaar. Ook is er een mentorprogramma waarbij ervaren ondernemers worden gekoppeld aan startups en scale-ups. Een van de ondernemers die vorig jaar meedeed met de Startup Hero Journey, is nu mentor van een deelnemer van dit jaar. En dat is precies waar UPALMERE! voor staat: een dynamische community van onder andere bedrijven die van elkaar leren en elkaar versterken.

Groter dan Almere

Binnen de gemeentelijke organisatie werkt UPALMERE!  o.a. samen met collega’s van de afdeling Economische Ontwikkeling en Grondzaken, Onderwijs en Talent, Circulaire Economie en Energie. Zo is UPALMERE! betrokken bij actuele (transitie)thema’s voor de stad Almere.

De wereld van UPALMERE! reikt net zover als de ambities van de startups en scale-ups van Almere. Veel innovatieve ondernemers willen graag internationaal opereren. Jean-Paul verwoordt: “We werken samen met diverse partners zoals de Green Innovation Hub. Op regionaal niveau trekken we op met organisaties als Horizon Flevoland en de Provincie Flevoland. Landelijk werken we onder andere samen met The Next Web en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). We bieden onze doelgroep de kans om deel te nemen aan de handelsmissies van de RVO en zich te oriënteren op de internationale markt.''


Jean-Paul Mau Asam

Samenwerking met onderwijs

Een belangrijk onderdeel van de strategie van de gemeente Almere is het stimuleren van publiek private samenwerking, tussen gemeenten, het bedrijfsleven en onderwijs. Ook hierin speelt UPALMERE! een rol. Vooral de contacten met Windesheim Almere zijn hecht. Debby: “Aan het begin van elk studiejaar bepalen we altijd welke onderdelen van hun programma aansluiten bij onze doelgroep en waar we waarde toevoegen. Zo hielpen we onlangs bij een hackathon waarbij studenten van Windesheim in drie dagen een compleet businessmodel uitwerken Ook kijken we mee met een programma dat Windesheim ontwikkelt voor studentondernemingen. Daarnaast koppelen we soms studenten aan startups  met een bepaalde onderzoeksvraag. Dat is voor beide partijen een win-win. De ondernemers krijgen toegang tot extra capaciteit, kennis en innovatiekracht. De studenten krijgen de kans om bij te dragen aan innovaties en te zien hoe het bedrijfsleven in elkaar zit”.


Debby Kruit

Ambitieus en gedreven

Jean-Paul vertelt enthousiast over UPALMERE! en de belangrijke rol die hij en het team spelen in de groei van de stad: Werken voor de gemeente Almere is ontzettend dynamisch, omdat we nog steeds volop aan het pionieren zijn. Het is geweldig om bij te dragen aan de economische groei van een stad in ontwikkeling. Mijn droom is dat steeds meer startups zich hier vestigen en dat er een bruisende community ontstaat, compleet met incubators, accelerators en ook een universiteit. Dit zou niet alleen Almere, maar ook Nederland en de rest van de wereld ten goede komen. Ons land heeft altijd bekend gestaan als een innovatief land, en die positie moeten we behouden”.

What’s next?

De toekomst van UPALMERE! ziet er veelbelovend uit. In 2023 verscheen de nieuwe geactualiseerde economische agenda van Almere die doorloopt tot 2027. Het ontwikkelen van een innovatief ecosysteem voor startups en scale-ups is daarin een belangrijk speerpunt gebleven. Ook elders in het land is er veel aandacht voor startups en scale-ups. Zo heeft Invest NL aangekondigd dat het samen met pensioenfondsen, ontwikkelingsmaatschappijen en private partijen een speciaal fonds voor scale-ups gaat opzetten. Een mooie ontwikkeling die het team van UPALMERE! van harte toejuicht.

Kom ook naar Almere

Almere is de jongste stad van Nederland en volop in ontwikkeling, wat het aantrekkelijk maakt voor startende ondernemers en innovatieve, duurzame bedrijven. De stad biedt een unieke mix van technologische vooruitgang en duurzame transitie, met een eigentijdse infrastructuur en gunstige ligging en potentiële testomgevingen. Almere bevordert groei en samenwerking, en biedt ondernemers de ruimte om te pionieren, innoveren en floreren. Almere geeft ondernemers de ruimte! 

 

Lees de ondernemersverhalen >>

Blijf op de hoogte!

Voor meer over Ondernemen in Almere, onze innovatieprojecten, het laatste nieuws en alle evenementen voor jou als (potentiële) ondernemer. Volg ons op LinkedIn of meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

Ook jouw ondernemersverhaal vertellen? Vertel het ons via info@onderneeminalmere.nl.

 

Terug naar top