Het Grondstoffen Collectief Almere richt zich sinds 2017 op de ontwikkeling van grondstoffen uit afval en coördineert circulaire projecten. Een collectief met grootse ideeën en indrukwekkend enthousiasme!
Op naar 49% minder broeikasgasemissies in 2030
Het doel van Grondstoffen Collectief Almere is om een bijdrage te leveren aan grondstoffenbesparing en de reductie van de CO2-uitstoot in Almere. Het collectief heeft zich expliciet verbonden aan de afspraken in het klimaatakkoord die voorbereiden op een reductie van 49% broeikasgasemissies (incl. CO2) in 2030 ten opzichte van 1990. Grondstoffen Collectief Almere is in 2017 gestart en is een samenwerkingsverband van bedrijven, overheden en kennisinstellingen.
Meer info »Van bodemverbeteraars tot biocomposiet
Binnen het Grondstoffen Collectief wordt gewerkt aan verschillende projecten op het gebied van CO2 reductie, duurzaamheid en circulariteit. Twee voorbeelden:
- Project Bodemverbeteraar staat in het teken van het omzetten van bio-reststromen uit Almere in bodemverbeteraars die in de stad, bij lokale telers, door hoveniers en in de landbouw in de directe omgeving toegepast worden. Hierbij wordt het gebruik van kunstmest en CO2/stikstof uitstoot teruggedrongen en ontstaan nieuwe waarde- en verdienmodellen.
- Project Groen gas en Biocomposiet moet een oplossing brengen voor woekerende Waterplanten en in het bijzonder Fonteinkruid die de Nederlandse en Almeerse wateren vertroebelen. Het maaien, harken en afvoeren van waterplanten in Gooi- en Eemmeer heeft geen zin, en kan zelfs een averechts effect hebben. Daarom onderzoekt het Grondstoffen Collectief de mogelijkheid om de waterplanten tot een vezel te verwerken tot een biocomposiet dat geschikt is voor verschillende toepassingen.