De Bruggencampus is ontwikkeld voor en tijdens de Floriade en is doorontwikkeld tot Stichting Monady. Dit Floriade-project is nationaal opgeschaald en wordt in heel wat gemeenten in NL uitgerold. Het is nu een project binnen het Dutch Metropolitan Innovations DMI-ecosysteem (voor slimme, duurzame verstedelijking en mobiliteitsvernieuwing) waarvan Almere onderdeel is.

Duurzaamheid, circulariteit en levenscycluskosten

De Bruggencampus is een praktijkomgeving voor de ontwikkeling en toepassing van innovatieve, circulaire bruggen. Daarmee levert de Bruggencampus een enorme bijdrage aan de transitie naar de circulaire economie, want we staan voor een enorme uitdaging. In heel Nederland moeten er voor 2030 zo'n 85.000 bruggen en viaducten vervangen of gerenoveerd worden. Als we dat doen zoals we het altijd hebben gedaan, is daarvoor 200 miljoen ton materiaal nodig en er komt evenveel afval bij vrij. Ook de kosten zijn een issue. Die liggen tussen de 80 en 96 miljoen euro. Al met al geen goed vooruitzicht, en daarom zoekt de Bruggencampus naar betere oplossingen.

Meer info »
Floriade bruggen

Een tweede leven

De Bruggencampus is opgericht door de provincie Flevoland en gemeente Almere om kennis over innovatieve en circulaire bruggen te ontwikkelen en toe te passen. Het is een platform waarin overheden, bedrijven, studenten en wetenschappers samenwerken om bestaande bruggen en materialen een tweede leven te geven. Daarbij experimenteren ze met nieuwe tools voor innovatieve materialen en constructies. Ook gebruiken ze een gezamenlijk dataplatform voor het optimaliseren van het ontwerp, de samenwerking en realisatie. Met deze integrale benadering stimuleert de Bruggencampus duurzame en toekomstgerichte oplossingen in de infrastructuur.

arc2 architecten almere circulair

Leren en innoveren

De eerste resultaten van de Bruggencampus zijn nog steeds te bewonderen op het voormalig Floriadeterrein: vier circulair gebouwde bruggen gemaakt van glasvezel, hergebruikt materialen en cementloos beton. De bruggen kwamen tot stand via een challenge die de gemeente Almere en Provincie Flevoland in 2019 in de markt zette. Dat leverde een aantal verrassende, innovatieve ontwerpen op. De beste daarvan zijn verder uitgewerkt door multi-disciplinaire teams van architecten, wetenschappers, toeleveranciers, bouwbedrijven en andere experts. Hierbij is enorm veel kennis opgebouwd die de Bruggencampus o.a. deelt via haar eigen Academy. De komende jaren staan in teken van doorontwikkeling en opschalen. Er zijn nog genoeg bruggen te gaan!

Floriade expo 2022 almere ondernemers

Terug naar top