Netcongestie in Almere

Op deze pagina vind je meer informatie over netcongestie in Almere met betrekking tot bedrijfsvestiging. 

Belangrijke info

Wat is netcongestie?
Netcongestie betekent dat er niet genoeg ruimte is op het elektriciteitsnet om alle stroom te vervoeren. Dit kan problemen veroorzaken bij nieuwe aansluitingen of het gebruik van elektriciteit.

Op 17 november 2022 heeft TenneT, de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, bekendgemaakt dat er netcongestie is in de regio Flevopolder, waaronder Almere. Dit betekent dat het net te vol is om nieuwe grootverbruiksaansluitingen te maken. Voor de teruglevering van duurzaam opgewekte elektriciteit, zoals van zonnepanelen, was al eerder, in september 2021, netcongestie afgekondigd.

Liander, de regionale netbeheerder in Almere, sluit bedrijven en woningen aan op het elektriciteitsnet. Uit onderzoek van de netbeheerders blijkt dat er op dit moment geen extra capaciteit beschikbaar is voor grootverbruikers. Tegelijkertijd moeten er maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat kleinere aansluitingen, zoals die van huishoudens en mkb-bedrijven, wel door kunnen gaan. Dit is belangrijk om problemen zoals stroomuitval in de toekomst te voorkomen.

Wat betekent dit voor ondernemers?

  1. Voor grootverbruikers (meer dan 3x80 ampère)
    Aanvragen op de wachtlijst: Bedrijven die een nieuwe grootverbruiksaansluiting nodig hebben of hun bestaande aansluiting willen uitbreiden, komen op een wachtlijst.
    Beschikbaarheid pas vanaf 2029: Het duurt naar verwachting tot 2029 voordat er weer op grote schaal ruimte is voor nieuwe grootverbruiksaansluitingen. Liander behandelt de aanvragen op volgorde van binnenkomst.
     
  2. Voor kleinverbruikers (tot en met 3x80 ampère)
    Aansluitingen blijven mogelijk: Voor kleinverbruiksaansluitingen blijven nieuwe aansluitingen voorlopig mogelijk.
    Tijdelijke aansluitingen: Onder bepaalde voorwaarden kunnen tijdelijke stroomaansluitingen gerealiseerd worden, bijvoorbeeld voor bouwprojecten. Meer informatie vind je op de pagina van Liander.
     
  3. Prioriteit voor maatschappelijke voorzieningen
    Sinds oktober 2024 mogen netbeheerders prioriteit geven aan voorzieningen met een maatschappelijk belang, zoals ziekenhuizen en scholen. Aanvragers moeten zelf aantonen dat hun project maatschappelijk relevant is. Lees meer over maatschappelijk prioriteren op de Liander-pagina.

Lange levertijden voor aansluitingen
Zelfs wanneer een aansluiting wordt goedgekeurd, kan het lang duren voordat deze gerealiseerd wordt. Door een tekort aan personeel en materialen kan de wachttijd oplopen tot twee jaar. Meer hierover vind je op de website van Liander.

Nadere toelichting
Nederland heeft een van de betrouwbaarste elektriciteitsnetten van de wereld. Het net is echter niet ontworpen voor de snelle ontwikkelingen van nu. De schaarste op het net komt door de groeiende economie, digitalisering, de snelle bouw van woningen en verduurzaming van de energievoorziening. Deze ontwikkelingen zorgen voor een explosieve vraag naar elektriciteit, waardoor het net op sommige plekken overbelast raakt. Steeds vaker bereiken we de grenzen van de capaciteit van het elektriciteitsnet. Dit kun je zien op de capaciteitskaart van Netbeheer Nederland.

Op 17 november 2022 heeft TenneT officieel aangekondigd dat er netcongestie is in de Flevopolder. Vanaf dat moment worden alle nieuwe aanvragen voor grootverbruiksaansluitingen op de wachtlijst geplaatst. Daarna heeft TenneT een onderzoek uitgevoerd, waaruit blijkt dat er geen capaciteit beschikbaar is voor grootverbruikers. Er moeten maatregelen worden genomen om de geplande aansluitingen voor kleinverbruikers, zoals woningen en kleine bedrijven, te kunnen realiseren. De resultaten van dit onderzoek zijn te vinden hier.

Netbeheerders kunnen niet snel genoeg nieuwe kabels en stations aanleggen om te voldoen aan de groeiende vraag naar elektriciteit. Om te voorkomen dat delen van het net overbelast raken, worden nieuwe aansluitingen tijdelijk op de wachtlijst geplaatst. De onderstations in Lelystad, Doetinchem, Dodewaard en Breukelen, die de elektriciteit van het landelijke naar het regionale net transformeren, moeten worden aangepast voordat er weer ruimte komt voor nieuwe grootverbruiksaansluitingen. Door de grote schaal van deze projecten, het tekort aan personeel en de schaarste van materialen, wordt verwacht dat deze werkzaamheden tot 2029 duren. Pas daarna kunnen nieuwe grootverbruiksaansluitingen worden gerealiseerd.

Relatie met de nieuwe 380 kV-verbinding Diemen – Lelystad - Ens
In 2023 is een ruimtelijke verkenning gestart voor een nieuwe 380 kV-verbinding tussen Diemen, Lelystad en Ens, inclusief de aanleg van nieuwe onderstations (380 kV en 150 kV). Deze onderstations zijn nodig om te kunnen voorzien in de groeiende vraag naar elektriciteit in Flevoland de komende decennia. Almere krijgt daardoor een eigen aansluiting op het 380 kV-netwerk. Het net wordt verder opgesplitst in kleinere gebieden, zodat de netcongestie beter beheerd kan worden. De nieuwe onderstations helpen ook om de netcongestie in de toekomst te verminderen, zowel voor de levering van elektriciteit als voor de teruglevering van duurzaam opgewekte stroom. De planning is om de nieuwe verbinding en onderstations in 2030 in gebruik te nemen. Meer informatie hierover is te vinden in de raadsbrief.

Netcongestieregeling

April 2024 - De problematiek van netcongestie in de gemeente Almere heeft gevolgen voor klanten die zich hebben ingeschreven/aangemeld of nog gaan aanmelden voor een kavel voor (maatschappelijke) voorzieningen of voor een kavel op één van de bedrijventerreinen in Almere en niet vóór 17 november 2022 een elektra-aansluiting hebben aangevraagd bij de energieleveranciers. Grootverbruikers komen als gevolg van de netcongestieproblematiek pas voor een aansluiting in aanmerking vanaf 2029. Voor kleinverbruikers zijn er vooralsnog wel mogelijkheden om een aansluiting op het elektranet te verkrijgen, maar het is niet duidelijk of dit in de komende maanden/jaren mogelijk blijft. 

Dit heeft gevolgen voor de uitgifte van bedrijfskavels en (maatschappelijke) voorzieningen omdat het beoogde gebruik niet mogelijk is totdat de netcongestieproblematiek is opgelost. De gemeente Almere neemt per direct een aantal maatregelen.

Voor bedrijfskavels en (maatschappelijke) voorzieningen waarvoor de gemeente al een reserveringsovereenkomst heeft gesloten of al een partij heeft geselecteerd, zal worden voorzien in de mogelijkheid van een verlenging van de reserveringsperiode tot de netcongestieproblematiek voor de desbetreffende bouwkavel (dan wel de stroomproblematiek op andere wijze) is opgelost. Vanwege de onzekerheid van die problematiek zal ook worden voorzien in een uiterste, door de gemeente te bepalen datum waarop de reserveringsovereenkomst kan worden beëindigd, als de netcongestieproblematiek (dan wel de stroomproblematiek op andere wijze) dan nog steeds niet zou zijn opgelost. Op de (verlengde) reserveringsperiode en overige voorwaarden is het vigerende grondprijsbeleid van toepassing.

In nieuwe selectieprocedures (vanaf deze publicatie) zal gelden dat de reserveringsperiode loopt tot het moment dat de netcongestieproblematiek voor de desbetreffende bouwkavel (dan wel de stroomproblematiek op andere wijze) is opgelost (inclusief een door de gemeente te bepalen datum voor beëindiging van de reserveringsovereenkomst).

In alle gevallen blijft de koper verantwoordelijk voor de aansluiting op het stroomnet en overige nutsvoorzieningen. De gemeente Almere is niet verantwoordelijk voor het leveren van stroom en overige nutsvoorzieningen (met uitzondering van riolering) op bouwkavels.

Handige links

Terug naar top